Welke praktische manieren kun je thuis doen om het milieu te helpen?
Gebruik minder plastic
Plastic is een groot milieuprobleem. We kunnen veel meer doen om het gebruik van plastic te verminderen. Koop bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles of lunchtrommel, en vermijd het gebruik van wegwerpplastic zoals bekertjes, rietjes en plastieken tassen. Koop ook alleen wat je echt nodig hebt – plastic verpakkingen zijn heel gemakkelijk om te verzamelen.
Hergebruiken wat je al hebt
Er zijn veel manieren om de spullen in je huis te hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld oude blikjes of flessen om je eigen tuinprojecten te maken. Of gebruik afgedankte spullen (zoals meubels) voor kunst- of ambachtelijke projecten zoals naaiwerk en houtbewerking. Je kunt ook oude kleding hergebruiken door er nieuwe kledingstukken van te maken, of door op markten tweedehands kleding te en. Als je iets niet meer nodig hebt, geef het dan aan iemand anders – hiermee voorkom je dat er nieuwe producten gemaakt moeten worden.
Gebruik energiezuinige apparaten
Energiezuinige apparaten helpen bij het besparen van energie en het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht. Kies bijvoorbeeld voor energiezuinige verlichting en apparaten zoals wasmachines, koelkasten en televisies die minder energie verbruiken dan andere modellen. Ook als je airconditioning gebruikt, zorg er dan voor dat je deze op de juiste temperatuur instelt zodat je energie bespaart.
Kies duurzame voedselopties
Het en van lokale producten is een goede manier om milieuvervuiling te verminderen en de lokale economie te steunen. Kies bijvoorbeeld voor biologisch geteelde groenten en fruit, vis uit duurzame bronnen en volwaardig voedsel zoals granen, noten en peulvruchten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen met veel conserveermiddelen. Door seizoensgebonden groentesoorten te en kun je helpen om de landbouwers in jouw omgeving te ondersteunen en milieubelasting te verminderen door transport over lange afstand overbodig te maken.
Wat zijn leuke dingen om te doen tijdens de coronacrisis?
Duurzame activiteiten
De coronacrisis heeft veel van ons gekozen levenswijze veranderd, maar dat betekent niet dat je je milieubewuste doelen moet loslaten. Er zijn tal van duurzame activiteiten die je thuis kunt doen om de wereld een beetje beter te maken. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van klassieke lampen door energiezuinige led-lampen. Zo bespaar je energie en voorkom je milieuvervuiling. Je kunt ook bijdragen aan het herstel van lokale ecosystemen door wilde planten in je tuin te kweken. Daarnaast is tuinieren een geweldige manier om de biodiversiteit in je directe omgeving te vergroten en voedselzekerheid te bevorderen.
Samenwerken met anderen
Je hoeft de coronacrisis niet alleen door te komen – er zijn tal van manieren waarop je met anderen samen kunt werken en samen kan strijden voor duurzaamheid. Door online samenzweringen te organiseren of virtuele demonstraties te organiseren, kun je bijvoorbeeld de aandacht vestigen op milieuvervuiling of andere milieuproblemen in jouw gemeenschap. Als je liever fysieke activiteiten doet, organiseer dan samenzweringen om lokale parken of strandgebieden schoon te maken. Zo help je bij het verminderen van milieuvervuiling en maak je gebruik van de tijd die we nu allemaal thuis zitten.
Gebruik het internet
Als er één ding is dat we allemaal tijdens de coronacrisis hebben geleerd, is het wel dat internet echt een wondere tool is om met elkaar verbonden te blijven. Er zijn tal van manieren waarop je online jouw steentje kan bijdragen aan de strijd voor duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan online petities, stappengroepjes, seminaries of virtuele demonstraties – zo maak je jouw stem hoorbaar! Ook kan het leuk en nuttig zijn om online cursussen over duurzaamheid te volgen of om meer te leren over milieuproblemen en hoe we daar iets aan kunnen doen.
Hoe kunnen nederlanders de zeeën en oceanen beschermen tijdens de coronacrisis?
Zorg voor een schonere oceaan
Het is belangrijk om de zeeën en oceanen te beschermen tijdens de coronacrisis. Zwerfafval verminderen is een goede manier om te helpen. Nederlanders kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan schonere stranden door afval op te ruimen of te helpen met afvalinzameling in hun lokale gemeenschap. Een andere manier is om zwerfafval te voorkomen door geen plastic producten of ander afval in de oceanen of op het strand achter te laten.
Steun duurzame visserij
Het is ook belangrijk om duurzame visserijpraktijken te ondersteunen, omdat overbevissing een serieus probleem is dat veel schade kan toebrengen aan de oceanecosystemen. Steun lokale gemeenschappelijke viswateren en koop alleen vis uit duurzame bronnen. Met behulp van educatieprogramma’s kunnen Nederlanders ook helpen bij het bewustmaken van deze problematiek en daarmee bijdragen aan de bescherming van de zeeën en oceanen.
Financier milieu-initiatieven
Eén van de meest effectieve manieren om te helpen bij het beschermen van de zeeën en oceanen, is financiering van milieu-initiatieven die gericht zijn op het bevorderen duurzame activiteiten zoals zeereiniging, herstelprogramma’s voor koraalriffen, wetenschappelijk onderzoek en educatieve programma’s. Door geld te doneren of fondsen op te richten die gericht zijn op het bevorderen van milieu-initiatieven, kunnen Nederlanders helpen bij het beschermen van onze oceanecosystemen gedurende de coronacrisis.
Hoe kun je vanuit je huis actief betrokken bij duurzame projecten wereldwijd?
Ondersteun duurzame projecten
Een manier om vanuit je huis actief betrokken te zijn bij duurzame projecten wereldwijd, is door ze financieel te ondersteunen. Veel non-profitorganisaties werken aan het verbeteren van het milieu en gebruiken donaties om hun projecten te financieren. Je kunt ook e-books, apps of andere producten en die zijn gemaakt met duurzaamheid in gedachten. Je kunt ook betrokken blijven door deel te nemen aan online discussies over duurzaamheid, bijvoorbeeld op sociale media of op duurzaamheidsforums.
Volg veranderingen
Het volgen van veranderingen die plaatsvinden op milieu- en klimaatgebied is een goede manier om actief betrokken te blijven bij duurzame projecten wereldwijd. Door online publicaties en artikelen te lezen over onderwerpen zoals hernieuwbare energie, verspilling en milieuvervuiling, houd je jezelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld. Je kunt ook eenvoudig meer leren over het milieu door documentaires en films over milieuvriendelijkheid op streamingwebsites te bekijken.
Wat kan u doen als uw buurt niet genoeg beplanting heeft?
Gebruik de kracht van de gemeenschap
Nederlanders kunnen hun lokale gemeenschap inzetten om meer beplanting te krijgen. Samen met buren, vrienden en familie kan er een plan opgesteld worden om meer bomen in de buurt te planten. Zo kunnen er bijvoorbeeld tuinen aangelegd worden waar bomen geplant kunnen worden, of kan er contact opgenomen worden met de plaatselijke overheid om te zorgen dat er meer groene ruimte beschikbaar komt.
Gebruik crowdfunding om geld in te zamelen
Crowdfunding is een goede manier om geld in te zamelen voor het aanplanten van bomen en andere beplanting in de buurt. Nederlanders kunnen online campagnes starten om geld in te zamelen en hiermee echt verschil maken. Campagnes die gericht zijn op het vergroten van de beplanting in woonwijken, parken of langs wegen kunnen veel steun genieten vanuit lokale gemeenschappen en daardoor veel geld opleveren.
Steun milieu-initiatieven
Er zijn tal van milieu-initiatieven die gericht zijn op het bevorderen van duurzame activiteiten zoals beplanting. Door financiële steun aan deze initiatieven te verlenen, kunnen Nederlanders helpen bij het verbeteren van de leefomstandigheden voor mensen, dieren en plantsoorten in hun buurt. Door financiële steun te verlenen aan milieu-initiatieven kan er naast het aanplanteren van bomen ook gedacht worden aan andere manieren waarop de buurt groener gemaakt kan worden.