Algemeen

Kriebelen jouw groene vingers al om nieuw graas te zaaien?

Sommige mensen zijn geboren met groene vingers, andere kunnen er alleen maar van dromen. Maar wanneer je wel groene vingers hebt, wil je natuurlijk dat alles er het hele jaar door tip top bij staat. Dat is ook wanneer je wilt gras zaaien. Zo kan je graszaad van Moowy.nl bestellen of ergens anders, bij bijvoorbeeld jouw tuincentrum om de hoek. Maar wij gaan je in deze blog enkele tips geven waar je tekening mee moet houden wanneer je gras gaat zaaien. Een fijn lijstje met punten zo bij de hand voor jou.

 

De weersomstandigheden

Als je gras wilt zaaien dan houd je beter rekening met het weer. Je kan het hele jaar door gras zaaien maar de beste periodes zijn vanaf maart tot eind mei en vanaf eind augustus tot midden oktober. Desalniettemin is het volgen van het weerbericht in deze periodes niet overbodig. Gras kiemt steeds, maar bij vriesweer gaat het kapot. En ook bij extreme droogte en felle zon, zal je gras niet verder groeien. Kijken naar het weerbericht voordat je jouw graszaad bovenhaalt, is dus de boodschap!

Soorten graszaad

Misschien denk je wel gras is gras. Maar niks is minder waar. Er is wellicht een reden waarom het gras soms groener en dikker is aan de overkant. Het heeft niet alleen te maken met het bemesten van jouw gazon maar ook met de keuze van het soort graszaad. Hieronder geven we jou een aantal soorten zaad die gebruikt worden naargelang het type gazon die je wenst.

  • Graszaad voor weide: dit zaad wordt gebruikt om een gazon aan te leggen die bestemd is om dieren te laten op lopen en grazen. Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder en verkopen zelfs graszaad naargelang het soort dier. Bijvoorbeeld een mengsel van graszaad voor paarden.
  • Graszaad voor siergazon: dit zaad wordt gebruikt wanneer je wilt pronken met jouw gazon. Het gaat hier om zeer fijn gras die heel mooi en sierlijk oogt maar die vrij veel arbeid vraagt om te onderhouden.
  • Graszaad voor sportgazon: zoals het woord het zegt, gaat dit om een mengsel van zaad die het mogelijk maakt om verschillende sporten te beoefen op het gazon. Het gazon kan intensief worden belopen en kan bij iedere maaibeurt kort gemaaid worden.
  • Graszaad voor speelgazon: op dit gazon kunnen kinderen en volwassenen uren ravotten zonder dat het gras zwaar beschadigd wordt. Dit type zorgt ook voor een onderhoudsgemakkelijk gazon.

Soort ondergrond

Leg je een nieuw gazon aan en wil je zeker zijn dat jouw ondergrond geschikt is om gras op te zaaien? Dan kan je een staal nemen van de ondergrond en dit laten ontleden in een lab. In België bestaan er laboratoria die een bodemonderzoek uitvoeren. De grond wordt dan getest op de soort, de zuurtegraad, de al dan niet aanwezige voedingsstoffen… En met het verkregen resultaat kan je dan aan de slag gaan om eventueel jouw ondergrond  aan te vullen met voedingsstoffen. 

Geef een reactie