3x werkzaam in de bouw
Ben jij geïnteresseerd in werken in de bouw en benieuwd wat voor werkzaamheden daar allemaal bij kunnen komen kijken? Dan lees je hier meer over waar jij in deze sector mee aan de slag kunt. De bouw is een onmisbare sector in ons land en biedt veel werkmogelijkheden. In Nederland is zo’n 6% van de werknemers werkzaam in deze sector, je kunt je dus wel een voorstelling maken van de waarde hiervan. De bouw gaat altijd door en heeft altijd wel verschillende projecten lopen die moeten worden afgerond. Een bouwproject kent verschillende fasen en wordt dan ook van ontwerp tot oplevering in detail uitgewerkt. Daarom zijn er ook verschillende werkzaamheden en technieken in zo’n project nodig.
Frezen
Als je in de bouw werkt is de kans groot dat je wel eens zal moeten frezen. Dit is een verspaningstechniek waarbij kleine deeltjes materiaal worden verwijderd van het hoofdmateriaal. Hiervoor gebruik je de frees als snijgereedschap. Door te frezen kun je materiaal in de gewenste vorm krijgen. Meestal gebruik je deze techniek wanneer je werkt met metaal, hout of kunststof en wanneer je werkzaam bent in werktuigbouwkunde of metaaltechniek.
Watersnijden
Materiaal snijden met water? Het klinkt als een onmogelijke opgave, maar dat is het zeker niet. Watersnijden is een techniek waarbij water met behulp van hydraulische drukversterkers op zeer hoge druk wordt gebracht en vervolgens door een straalbuis en spuitkop wordt geperst. De druk, tot wel 3600 bar, is zo groot dat het water een snijdende werking krijgt. Met deze techniek kun je zeer nauwkeurig de meest complexe vormen uit allerlei materialen snijden. Zo kun je bijvoorbeeld glas snijden met deze techniek, waaronder vlakglas, dubbelglas, gekleurd glas, spiegels en nog veel meer. De grootste voordelen zijn de constante snede van hoge kwaliteit, geen warmte in het materiaal, geen vervorming of verkleuring op de snijranden en een vrijwel braamloze snede.
Lassen
Een techniek die je ongetwijfeld wel eens hebt gezien en ook in de bouw veel tegen kunt komen is lassen. Bij lassen verbind je twee materialen tot één geheel doordat je de materialen onder invloed van hoge temperaturen laat smelten. Het materiaal wordt op de plek waar je deze wilt verbinden aan het andere materiaal verhit en vloeibaar gemaakt, waarna het andere materiaal wordt samengevoegd. Anders dan bij solderen smelt je bij lassen ook het materiaal van het werkstuk, en niet alleen het toe te voegen materiaal.